28.06.2011

VALGSKOLEN 3

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Organiseringen i kommunepolitikken"
Når valget er over og stemmene telt vet man hvilket parti som fikk flest stemmer og hvor mange stemmer hvert enkelt parti fikk hver. Men, som de fleste vet, består et kommunestyre av noen representanter fra mange ulike parti. Hvordan velges og styres dette? Det skal vi se på i dag.

Hvor mange representanter som skal være i kommunestyret fastsettes av kommunestyret selv, innenfor rammer gitt i kommuneloven. Disse rammene står i forhold til antall innbyggere i kommunen. "Plassene" i kommunestyret kalles mandater og i Eidskog er det 29 mandater som skal fylles. Etter forrige valg (2007) var mandatene fordelt slik: Arbeiderpartiet 12 mandater, Sosialistisk Venstreparti 2 mandater, Senterpartiet 4 mandater, Høyre 5 mandater og Fremskrittspartiet 6 mandater. Det største antall mandater Senterpartiet har hatt i Eidskog kommunestyre er 7 i 1995 og er med det det partiet som har hatt nest flest mandater i kommunestyret. Arbeiderpartiet har hatt flest.

Under er et bilde av Eidskog kommunestyre alá 2007-2011:

Lånt fra eidskog.kommune.no
PS: Sjekk ut neverordførersmykket til ordføreren, fantastisk:
også lånt fra eidskog.kommune.no
Tilbake til valgskolen: Kommunen har fastsatt et valgstyre som foretar valgoppgjøret. Valgoppgjøret skjer i to omganger:
  • Først avgjøres hvor mange representantplasser det enkelte parti skal ha i kommunestyret eller fylkestinget (mandatfordelingen). Desto fler stemmer, desto flere plasser i kommunestyret i forhold til det bestemte totalantallet.
  • Deretter avgjøres det hvilke av kandidatene fra partiet som skal ha disse plassene (kandidatkåringen). Det er kandidatenes personlige stemmetall som avgjør om de skal inn i kommunestyret, og hvilken plass de skal få. Hvor mange stemmer de får avhenger av to ting: om de er kumulert og hvor mange velgere som har gitt kandidaten en personstemme (se forrige valgskolen!). Personstemme kan velgerne gi til så mange de vil på stemmeseddelen (fra partiet de stemmer på) og de kan gi personstemmer til kandidater fra andre partier, da mister partiet de stemmer på litt av stemmen fra denne velgeren. Den kandidaten som har det høyeste personlige stemmetall, velges inn som kandidat nr. 1 fra listen, den som har nest høyest velges inn som nr. 2 osv. Står noen kandidater likt, fordi de har like stort stemmetall, legges rekkefølgen på kandidatlista gitt av partiet til grunn.

Historisk ordfører
I Eidskog var det i 2010 registrert 6313 innbyggere, og i 2007 (forrige valg) var det 2897 godkjente stemmer gitt i kommunevalget. Orføreren blir utpelt på to ulike måter: enten ved at et parti har klart flertall, som har vært tilfellet i Eidskog, da stemmer flertallet for sin egen ordfører. Eller ved at partier går sammen om å stemme frem en av sine ordførerkanditater gjennom forhandlinger og avtale om samarbeid. Som du ser over var det Arbeiderpartiet som fikk flest stemmer i kommunevalget 2007, men det er Senterpartiet som sitter med ordføreren for første gang noensinne. Det er  første gang det ikke er en Arbeiderpartiordfører på 70 år. Skiftet skjedde da  Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet ble enige om et politisk samarbeid i kommunestyret, dette samarbeidet gjorde at de tre partiene fikk 15 mandater i kommunestyret og dermed flere stemmer enn Arbeiderpartiet som hadde 12. Tidligere i Eidskog har Arbeiderpartiet fått "rent flertall". Dette betyr at deres mandater har vært så mange at selv om de andre partiene slo seg sammen ville de ikke få flere mandater enn Arbeiderpartiet, i 2003 for eksempel, hadde Ap 20 mandater, H 3 og Sp, Sv og V hadde 2 hver.

I det nye valget blir det spennende å se om Eidskog kommune sine innbyggere velger tilbake Arbeiderpartiet som klart flertall i kommunestyret, og dermed også den forrige ordføreren, om de vil fortsette å sette flere partier ved styringa og stemme litt mer varierende, eller om det blir en ny partitopp i Eidskog! Det er i hvert fall spennende å se at det er skjedd slike forskjeller og at nye styrker har kunnet fått slippe til i kommunen og gjøre det på en annen måte en tidligere.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva som faktisk skjer med din stemme etter valget og hvordan det henger på greip i Eidskog kommune.


Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

19.06.2011

VALGSKOLEN 2

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Når, hvor og hvordan foregår valget?"
Det er kommunevalg hvert 4. år og det foregår på år som slutter med et oddetall. For eksempel 2011 eller 2007. Stortingsvalget foregår også vært 4. år, men på år som slutter med partall, som for eksempel 2009. Det er derfor valg annenhvert år i Norge, og da er det kommunevalg og Stortingsvalg annenhver gang. Men vi skal konsentrere oss om kommunevalg her i Valgskolen da det er det det handler om i år!

Når skjer det? 
I Norge er det alltid en mandag (og eventuelt søndag i forkant) i september hvert fjerde år som er dagen for kommunevalg. Den samme datoen gjelder alle kommuner i landet. I år faller denne dagen på
MANDAG 12. SEPTEMBER 
bilde fra www.valg.no
(eventuelt søndag 11. september). Det er kommunestyret i kommunen som velger om det skal være et todagersvalg slik at man kan stemme søndagen før i tillegg. I Eidskog er dette ikke tilfelle. Åpningstidene til valglokalet varierer etter hvor i kommunen du vil avgi din stemme, se lenger ned. Du kan også forhåndsstemme, se lenger ned.

Hvem kan stemme?
- vil ha fylt 18 år innen utgangen av 2011
- er, eller har vært, registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge og ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53
- er innført i manntallet i Eidskog kommune (eller den kommunen du vil stemme i) på valgdagen. Du er manntallsført i den kommunen du var registrert som bosatt (i folkeregisteret!) den 30. juni i 2011!
Manntallet vil være tilgjengelig for gjennomsyn til og med valgdagen (hvor og når opplyses på kommunens hjemmeside).

Hva må jeg ha med?
HUSK legitimasjon! Bilde fra sparebanken-hedmark.no
Du MÅ HA MED DEG LEGITIMASJON i form av bankkort, førerkort eller pass!

Ta også gjerne med valggkortet som har blitt sendt til deg i posten til din folkeregisterregistrerte adresse i forveien av valget (senest i begynnelsen av august). Dette forenkler valgfunksjonærens (den/de som er der for å hjelpe deg og kontrollere stemmingen) arbeid når du skal stemme og det går raskere for deg. Du kan avgi stemme selv om du har mistet eller glemt valgkortet - bare møt opp og valgfunksjonæren hjelper deg!


Ta også med din egen forhåndstatte avgjørelse inn i båsen og stem på det partiet du føler vil gjøre din hjembygd godt! :)

Hvor skal jeg stemme?
Det er flere steder i Eidskog det er mulig å avgi din stemme denne dagen:For de som bor på Åbogen: Bygdehuset på Åbogen. Klokken 14.00-20.00
For de på Matrand: Kirkestua. Klokken 12.00-20.00
Skotterudingene kan stemme på: Rådhuset. Klokken 09.00-21.00
De på Tollefsbøl: Tollefsbøl skole. Klokkan 14.00-20.00
For de som bor på Nevjen og omeng: Nevjen samfunnshus. Klokken 14.00-20.00
Gaustadingene kan stemme på: Magnor skole. Klokken 09.00-21.00
Og Harstad valgkrets kan stemme på: Vestmarka samfunnshus. Klokka 14.00-20.00
Du velger selv HVOR du vil stemme innad i kommunen
Kart over valgstedene, hentet fra eidskog.kommune.no





























Må jeg stemme akkurat denne dagen?
Det er også mulig å forhåndsstemme hvis du ikke har mulighet til å stemme på selve valgdagen. På Eidskog foregår dette på Skotterud bibliotek fra og med onsdag 10. august til og med fredag 9. september, klokken 15.00. Men du kan stemme i hvilken som helst kommune i hele landet uten å være manntallført i den kommunen du fysisk forhåndsstemmer i.
Åpningstider for forhåndsstemming på Eidskog bibliotek:
Mandager, onsdager og fredager: 08.00 – 15.30
Tirsdager 08.00 – 17.00
Torsdager 08.00 – 19.00
Lørdagene 13., 20. og 27.august, samt 3.september 10.00 – 14.00
Du trenger ikke å ha med deg valgkort for å forhåndsstemme, men du må huske legitimasjon!

Hvem kan jeg stemme på i Eidskog?
Det er syv registrerte politiske partier som du kan stemme på i Eidskog (i alfabetisk rekkefølge):
Demokratene i Norge
Det Norske Arbeiderparti
Eidskog Senterparti
Fremskrittspartiet
Høyre
Sosialistisk Venstreparti
Venstre



 
Logoene er hentet hos de ulike partiene sine nettsteder



















Hva, nøyaktig, skal jeg gjøre på valgdagen?
Illustrasjon1. Når du kommer til stemmelokalet skal du henvende deg til valgfunksjonæren og legitimere deg selv, han/hun gir deg en stemmeseddelkonvolutt og forklarer deg hvordan du skal stemme

2. Du blir vist til valgavlukket, små skjermede avlukker som inneholder mange stemmesedler. Noen er blå og noen er hvite. De hvite gjelder kommunevalget, de blå gjelder fylkesvalget. På forsiden er det et felt som skal stemples, inni er det partiets navn og kandidatlisten. Her velger du stemmeseddelen fra det partiet du ønsker å gi din stemme til.
IllustrasjonIllustrasjon
3. Du kan nå gjøre endringer på kandidatlisten om du ønsker det. Det betyr at du kan gi personstemmer på de personene du ønsker skal komme lenger opp på listen og dermed ha større sjanse på å blir valgt inn i kommunestyret. Det gjør du ved å sette et kryss ved personens navn på stemmeseddelen. Du kan avgi personstemme til så mange kandidater du vil.

Du kan også velge å gi personstemme til noen på et annet parti. Da skriver du opp navnet til den/de personen(e) nederst på stemmeseddelen for det partiet som du hovedsakelig stemmer for. OBS! Det betyr at en del av din stemme blir overført til det andre partiet og stemmen du gir til det partiet du har valgt i utgangspunktet blir tilsvarende redusert.

Illustrasjon4. Brett sammen stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut. Slik blir det ikke synlig hvilket parti du har stemt på.

5. Gå til en valgfunksjonær igjen og få stemmeseddelen din stemplet! Dette er viktig!

6. Legg selv din stemmeseddel i den forseglede valgurnen og du er ferdig med ditt valg! Gratulerer med å ta et valg for å gjøre hjembygda di bedre!

Illustrasjon
Illustrasjonsbildene er hentet fra www.regjeringen.no
Kumulert? Uthevet skrift?
Du vil sannsynligvis oppdage at et eller flere navn er uthevet på stemmeseddelen, eller, som vi har nevnt tidligere på bloggen, at de er kumulert. Dette betyr av partiet har valgt å gi de dobbeltstemme for å lettere sikre akkurat disse personene en plass i kommunestyret (da det består av representanter fra alle partiene) og holde akkurat disse personene øverst på listen sin. Senterpartiet i Eidskog har kumulert Knut Gustav Woie og Astrid Bergersen som er nummer 1 og 2 på listen sin. Dette gir de 1/4 av din stemme hvis du stemmer på Senterpartiet i Eidskog (altså 25% av det totale antallet stemmer som partiet får. Får partiet 100 stemmer får Knut Gustav og Astrid Bergersen 25 personstemmer hver). Hvis du i tillegg gir de en personstemme får de 1 1/4 stemme fra deg.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva du faktisk skal gjøre, og når, i valget til høsten! Sett deg inn i kommunepolitikken og kandidatene på lista i din kommune og møt opp med en forhåndsbestemt tanke om hva du skal bruke din stemme på!

Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

Neste gang i Valgskolen: Om organiseringen i kommunepolitikken




17.06.2011

Tidsplan frem til kommunevalget

Det skjer en del frem til valget! For at du skal henge med legger vi ut tidsskjemaet våres her på bloggen! :) Det kan bli endringer på denne listen, men da får dere i hvert fall beskjed her på bloggen!

14. juni
POLITISK KAFÉ på Emmas plass
18.00

17. juni 
STAND på Emmas plass
Tem: Åpning av Senterpartiet i Eidskog sin valgkampanje
Servering av grillmat, kaffe og vafler
15.00-17.00

POLITISK KAFÈ på Emmas plass
17-00-20.00

6.august
STAND på Emmas plass og Magnor Torg
Tema: gi informasjon til de som vil forhåndsstemme
12.00-16.00

10. august
Mulighet til å forhåndsstemme frem til 9. september klokka 15.00!

20. august
STAND på Emmas plass
Tema: ungdomssatsning i Eidskog
12.00-16.00

27. august
STAND på Emmas plass
Tema: de fire hjertesakene til Senterpartiet
12.00-16.00

3. september
STAND på Emmas plass
Tema: valgprogrammet til Senterpartiet i Eidskog
12.00-16.00

9. september
STAND på Emmas plass
Tema: valgprogrammet til Senterpartiet i Eidskog
12.00-16.00

10. september
STAND på Emmas plass og Magnor Torg/eller Kiwi
Tema: valgprogrammet til Senterpartiet i Eidskog
12.00-16.00

12. september
VALGDAG

Bruk stemmen din i kommunevalget - det er der du bor det handler om!
Vi blogges!

14.06.2011

Eidskog Senterparti - valgsaker

Her er det Senterpartiet i Eidskog vil jobbe for i 2011-2015. I løpet av tiden før valget vil vi presentere hvert av punktene nærmere slik at det blir lettere å forstå hva vi faktisk mener. Ofte er politiske satsninger litt vage når de står slik i stikkordform. Men det er fint for å få en oversikt!

Bildet hentet hos nrk.no
  • Aktiv kommune - bedre helse
  • Avvikle eiendomsskatten
  • Begrav ”Janteloven” 
  • Begripelige beslutninger 
  • Bevar kulturlandskapet 
  • Bevar lensmannskontoret 
  • Bygdebuss 
  • Cittaslow 
  • Eldre en ressurs, gi et verdig tilbud 
  • Grendeutvikling (GUL) 
  • Inkluderende kommune  –  bedre helse 
  • Ja, til ambulanse i Eidskog 
  • Ja, til Glåmdalregionen 
  • Ja, til jordvern 
  • Ja, til landskapspleie og bruk av utmarka 
  • Ja, til lokalt innkjøp 
  • Ja, til Senterpartiet (hehe)
  • Kulturkommune - produktutvikling
  • Kulturkommune – turistutvikling 
  • Nei, til bompenger 
  • Nei, til kommunesammenslåing 
  • Nei, til rovdyr 
  • Selvforsynt med energi 
  • Selvforsynt med mat 
  • Styring og kontroll 
  • Sykkel- og turveier 
  • Togstopp i Eidskog
  • Ut av ”Robek-lista 
  • Vann i bassenget 
  • Vi vil brøyte våre veier 
  • Vi vil, vi kan, vi gjør det 
  • Videreføre SMART-prosjekt

Hentet fra wikipedia.no




 Still gjerne spørsmål til oss angående våre valgsaker! Enten kan du sende mail til senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com, kontakte oss på Facebook eller skrive en kommentar her på bloggen! Ingen spørsmål er for dumme! :)

12.06.2011

Følg oss på mail!

Heng med på bloggen!

Hvis du vil på en enkel måte følge med på hva Senterpartiet i Eidskog holder på med og publiserer på bloggen kan du få blogginnleggene rett på din egen mail!

Veldig praktisk!

Bare gå nederst på bloggen her - fyll ut mailadressen din i feltet under skriften: 
"Følg oss på e-post! Få mail når noe skjer"
og trykk "submit" på knappen ved siden av så er det i orden! :)

11.06.2011

VALGSKOLEN 1

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Kommunepolitikk vs Stortingspolitikk"
Hva stemmer du egentlig på når du stemmer på kommunevalget? Stemmer du på det Siv Jensen, Erna Solberg og Liv Signe Navarsete sier på TV? Eller hva er det egentlig det handler om?

Liv Signe Navarsete, SP sentrale politiske leder. Kilde: wikipedia.no
Vi hører mye om de ulike politiske partiene til vanlig; på nyhetene, i avisene og spesielt omkring Stortingsvalget (hvert 4. år, partallsår). Når vi hører om partiene og deres ledere og øvrige representanter, som Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg, Erna Solberg, Siv Jensen og alle de andre er det snakk om partiene på et sentralt plan, i Stortinget. Det er her de store sakene avgjøres og diskuteres. Saker som gjelder hele Norge. I forbindelse med Stortingsvalget hører vi ofte store ord og løfter om endringer innen innvandringspolitikk, klimaavgjørelser, skolepolitikk, eldreomsorg og lignende. Når man stemmer under Stortingsvalget stemmer man på de sentrale partienes representanter og deres saker.

Under kommunevalget derimot (gjennomføres også hvert 4. år, i oddetallsår,) stemmer du ikke direkte på Liv Signe Navarsete eller Jens Stoltenberg, du stemmer ikke på de politiske sakene de sentrale partiene står for heller, nødvendigvis. Da stemmer du på partiet i din egen kommune, kandidatene deres og hva partiet står for kommunalt! Det er ikke alltid at den sentrale politikken overføres direkte over til partipolitikken i din egen kommune. Det er klart at Senterpartiet i din kommune ikke vil være tvert i mot Senterpartiet sentralt, men politikken vil være overført til en mindre skala, omprioritert og justert til akkurat der du bor!
...i Eidskog

"Under kommunevalget stemmer du ikke på Siv Jensen eller Erna Solberg! Du stemmer på mennesker fra din egen bygd."

Mange av sakene som de sentrale, Stortingspartiene går inn for i sin partipolitikk kan ikke gjennomføres ute i kommunene. Vi kan ikke jobbe for å få billigere alkohol eller endre lovene for Norsk skolesystem i Eidskog kommune. Det er ikke her slike saker kan endres. Men vi kan gjøre endringer for Eidskog! Og føre politikk som gjelder vår egen kommune. Og det er denne politikken du stemmer for under kommunevalget.

Kandidatlistene og ordføreren
Før og under kommunevalget vil du kunne finne ut hvilke kandidater Senterpartiet og de andre partiene stiller med i din kommune. Dette har allerede blitt publisert i blant annet i Glåmdalen og vår liste vil du finne både her, på Facebooksiden vår og nettsiden (noen representanter vil du også kunne ta kontakt med på Facebook hvis du ønsker å stille spørsmål eller sjekke ut hvem de er!). Det er disse menneskene du stemmer på i kommunevalget! I tillegg vil du kunne finne ut hva partiene vil gå inn for politisk og hvilke saker de vil forsøke å gjennomføre i din egen kommune - hva deres fokus er. Det er denne politikken du stemmer på under kommunevalget!

Hvert parti har et varierende antall kandidater på sin liste.  Øverst på kandidatlista ligger det et navn som er spesielt viktig. Øverst står nemlig den personen som partiet ønsker skal være deres øverste politiske leder, deres "statsministerkandidat" kan du si, eller, rettere sagt; deres ordførerkandidat. Slik som Jens Stoltenberg (Ap) er Norges statsminister, vil det lokale partiet ønske seg den øverste kandidaten på kandidatlista som Eidskogs ordfører. Dette er mannen/damen som stiller opp på tilstelninger med ordførerkjedet (som i Eidskog er laget av never fra bjørk) og dette er mannen/damen som leder kommunestyremøtene og representerer Eidskog kommune utad.

Knut Gustav Woie, nåværende ordfører i Eidskog
I de foregående fire årene har Eidskog sin ordfører vært Senterpartiets Knut Gustav Woie. Knut Gustav Woie er øverst på Senterpartiets kandidatliste også i årets kommunevalg.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva du faktisk stemmer på på kommunevalget. Og hva du ikke stemmer på! Sett deg inn i kommunepolitikken og kandidatene på lista. Og bruk din stemme - det er viktig!

Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

Neste gang i Valgskolen: Hvordan og når selve valget foregår!