28.06.2011

VALGSKOLEN 3

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Organiseringen i kommunepolitikken"
Når valget er over og stemmene telt vet man hvilket parti som fikk flest stemmer og hvor mange stemmer hvert enkelt parti fikk hver. Men, som de fleste vet, består et kommunestyre av noen representanter fra mange ulike parti. Hvordan velges og styres dette? Det skal vi se på i dag.

Hvor mange representanter som skal være i kommunestyret fastsettes av kommunestyret selv, innenfor rammer gitt i kommuneloven. Disse rammene står i forhold til antall innbyggere i kommunen. "Plassene" i kommunestyret kalles mandater og i Eidskog er det 29 mandater som skal fylles. Etter forrige valg (2007) var mandatene fordelt slik: Arbeiderpartiet 12 mandater, Sosialistisk Venstreparti 2 mandater, Senterpartiet 4 mandater, Høyre 5 mandater og Fremskrittspartiet 6 mandater. Det største antall mandater Senterpartiet har hatt i Eidskog kommunestyre er 7 i 1995 og er med det det partiet som har hatt nest flest mandater i kommunestyret. Arbeiderpartiet har hatt flest.

Under er et bilde av Eidskog kommunestyre alá 2007-2011:

Lånt fra eidskog.kommune.no
PS: Sjekk ut neverordførersmykket til ordføreren, fantastisk:
også lånt fra eidskog.kommune.no
Tilbake til valgskolen: Kommunen har fastsatt et valgstyre som foretar valgoppgjøret. Valgoppgjøret skjer i to omganger:
  • Først avgjøres hvor mange representantplasser det enkelte parti skal ha i kommunestyret eller fylkestinget (mandatfordelingen). Desto fler stemmer, desto flere plasser i kommunestyret i forhold til det bestemte totalantallet.
  • Deretter avgjøres det hvilke av kandidatene fra partiet som skal ha disse plassene (kandidatkåringen). Det er kandidatenes personlige stemmetall som avgjør om de skal inn i kommunestyret, og hvilken plass de skal få. Hvor mange stemmer de får avhenger av to ting: om de er kumulert og hvor mange velgere som har gitt kandidaten en personstemme (se forrige valgskolen!). Personstemme kan velgerne gi til så mange de vil på stemmeseddelen (fra partiet de stemmer på) og de kan gi personstemmer til kandidater fra andre partier, da mister partiet de stemmer på litt av stemmen fra denne velgeren. Den kandidaten som har det høyeste personlige stemmetall, velges inn som kandidat nr. 1 fra listen, den som har nest høyest velges inn som nr. 2 osv. Står noen kandidater likt, fordi de har like stort stemmetall, legges rekkefølgen på kandidatlista gitt av partiet til grunn.

Historisk ordfører
I Eidskog var det i 2010 registrert 6313 innbyggere, og i 2007 (forrige valg) var det 2897 godkjente stemmer gitt i kommunevalget. Orføreren blir utpelt på to ulike måter: enten ved at et parti har klart flertall, som har vært tilfellet i Eidskog, da stemmer flertallet for sin egen ordfører. Eller ved at partier går sammen om å stemme frem en av sine ordførerkanditater gjennom forhandlinger og avtale om samarbeid. Som du ser over var det Arbeiderpartiet som fikk flest stemmer i kommunevalget 2007, men det er Senterpartiet som sitter med ordføreren for første gang noensinne. Det er  første gang det ikke er en Arbeiderpartiordfører på 70 år. Skiftet skjedde da  Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet ble enige om et politisk samarbeid i kommunestyret, dette samarbeidet gjorde at de tre partiene fikk 15 mandater i kommunestyret og dermed flere stemmer enn Arbeiderpartiet som hadde 12. Tidligere i Eidskog har Arbeiderpartiet fått "rent flertall". Dette betyr at deres mandater har vært så mange at selv om de andre partiene slo seg sammen ville de ikke få flere mandater enn Arbeiderpartiet, i 2003 for eksempel, hadde Ap 20 mandater, H 3 og Sp, Sv og V hadde 2 hver.

I det nye valget blir det spennende å se om Eidskog kommune sine innbyggere velger tilbake Arbeiderpartiet som klart flertall i kommunestyret, og dermed også den forrige ordføreren, om de vil fortsette å sette flere partier ved styringa og stemme litt mer varierende, eller om det blir en ny partitopp i Eidskog! Det er i hvert fall spennende å se at det er skjedd slike forskjeller og at nye styrker har kunnet fått slippe til i kommunen og gjøre det på en annen måte en tidligere.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva som faktisk skjer med din stemme etter valget og hvordan det henger på greip i Eidskog kommune.


Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du kommenterer!