19.06.2011

VALGSKOLEN 2

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Når, hvor og hvordan foregår valget?"
Det er kommunevalg hvert 4. år og det foregår på år som slutter med et oddetall. For eksempel 2011 eller 2007. Stortingsvalget foregår også vært 4. år, men på år som slutter med partall, som for eksempel 2009. Det er derfor valg annenhvert år i Norge, og da er det kommunevalg og Stortingsvalg annenhver gang. Men vi skal konsentrere oss om kommunevalg her i Valgskolen da det er det det handler om i år!

Når skjer det? 
I Norge er det alltid en mandag (og eventuelt søndag i forkant) i september hvert fjerde år som er dagen for kommunevalg. Den samme datoen gjelder alle kommuner i landet. I år faller denne dagen på
MANDAG 12. SEPTEMBER 
bilde fra www.valg.no
(eventuelt søndag 11. september). Det er kommunestyret i kommunen som velger om det skal være et todagersvalg slik at man kan stemme søndagen før i tillegg. I Eidskog er dette ikke tilfelle. Åpningstidene til valglokalet varierer etter hvor i kommunen du vil avgi din stemme, se lenger ned. Du kan også forhåndsstemme, se lenger ned.

Hvem kan stemme?
- vil ha fylt 18 år innen utgangen av 2011
- er, eller har vært, registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge og ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53
- er innført i manntallet i Eidskog kommune (eller den kommunen du vil stemme i) på valgdagen. Du er manntallsført i den kommunen du var registrert som bosatt (i folkeregisteret!) den 30. juni i 2011!
Manntallet vil være tilgjengelig for gjennomsyn til og med valgdagen (hvor og når opplyses på kommunens hjemmeside).

Hva må jeg ha med?
HUSK legitimasjon! Bilde fra sparebanken-hedmark.no
Du MÅ HA MED DEG LEGITIMASJON i form av bankkort, førerkort eller pass!

Ta også gjerne med valggkortet som har blitt sendt til deg i posten til din folkeregisterregistrerte adresse i forveien av valget (senest i begynnelsen av august). Dette forenkler valgfunksjonærens (den/de som er der for å hjelpe deg og kontrollere stemmingen) arbeid når du skal stemme og det går raskere for deg. Du kan avgi stemme selv om du har mistet eller glemt valgkortet - bare møt opp og valgfunksjonæren hjelper deg!


Ta også med din egen forhåndstatte avgjørelse inn i båsen og stem på det partiet du føler vil gjøre din hjembygd godt! :)

Hvor skal jeg stemme?
Det er flere steder i Eidskog det er mulig å avgi din stemme denne dagen:For de som bor på Åbogen: Bygdehuset på Åbogen. Klokken 14.00-20.00
For de på Matrand: Kirkestua. Klokken 12.00-20.00
Skotterudingene kan stemme på: Rådhuset. Klokken 09.00-21.00
De på Tollefsbøl: Tollefsbøl skole. Klokkan 14.00-20.00
For de som bor på Nevjen og omeng: Nevjen samfunnshus. Klokken 14.00-20.00
Gaustadingene kan stemme på: Magnor skole. Klokken 09.00-21.00
Og Harstad valgkrets kan stemme på: Vestmarka samfunnshus. Klokka 14.00-20.00
Du velger selv HVOR du vil stemme innad i kommunen
Kart over valgstedene, hentet fra eidskog.kommune.no





























Må jeg stemme akkurat denne dagen?
Det er også mulig å forhåndsstemme hvis du ikke har mulighet til å stemme på selve valgdagen. På Eidskog foregår dette på Skotterud bibliotek fra og med onsdag 10. august til og med fredag 9. september, klokken 15.00. Men du kan stemme i hvilken som helst kommune i hele landet uten å være manntallført i den kommunen du fysisk forhåndsstemmer i.
Åpningstider for forhåndsstemming på Eidskog bibliotek:
Mandager, onsdager og fredager: 08.00 – 15.30
Tirsdager 08.00 – 17.00
Torsdager 08.00 – 19.00
Lørdagene 13., 20. og 27.august, samt 3.september 10.00 – 14.00
Du trenger ikke å ha med deg valgkort for å forhåndsstemme, men du må huske legitimasjon!

Hvem kan jeg stemme på i Eidskog?
Det er syv registrerte politiske partier som du kan stemme på i Eidskog (i alfabetisk rekkefølge):
Demokratene i Norge
Det Norske Arbeiderparti
Eidskog Senterparti
Fremskrittspartiet
Høyre
Sosialistisk Venstreparti
Venstre



 
Logoene er hentet hos de ulike partiene sine nettsteder



















Hva, nøyaktig, skal jeg gjøre på valgdagen?
Illustrasjon1. Når du kommer til stemmelokalet skal du henvende deg til valgfunksjonæren og legitimere deg selv, han/hun gir deg en stemmeseddelkonvolutt og forklarer deg hvordan du skal stemme

2. Du blir vist til valgavlukket, små skjermede avlukker som inneholder mange stemmesedler. Noen er blå og noen er hvite. De hvite gjelder kommunevalget, de blå gjelder fylkesvalget. På forsiden er det et felt som skal stemples, inni er det partiets navn og kandidatlisten. Her velger du stemmeseddelen fra det partiet du ønsker å gi din stemme til.
IllustrasjonIllustrasjon
3. Du kan nå gjøre endringer på kandidatlisten om du ønsker det. Det betyr at du kan gi personstemmer på de personene du ønsker skal komme lenger opp på listen og dermed ha større sjanse på å blir valgt inn i kommunestyret. Det gjør du ved å sette et kryss ved personens navn på stemmeseddelen. Du kan avgi personstemme til så mange kandidater du vil.

Du kan også velge å gi personstemme til noen på et annet parti. Da skriver du opp navnet til den/de personen(e) nederst på stemmeseddelen for det partiet som du hovedsakelig stemmer for. OBS! Det betyr at en del av din stemme blir overført til det andre partiet og stemmen du gir til det partiet du har valgt i utgangspunktet blir tilsvarende redusert.

Illustrasjon4. Brett sammen stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut. Slik blir det ikke synlig hvilket parti du har stemt på.

5. Gå til en valgfunksjonær igjen og få stemmeseddelen din stemplet! Dette er viktig!

6. Legg selv din stemmeseddel i den forseglede valgurnen og du er ferdig med ditt valg! Gratulerer med å ta et valg for å gjøre hjembygda di bedre!

Illustrasjon
Illustrasjonsbildene er hentet fra www.regjeringen.no
Kumulert? Uthevet skrift?
Du vil sannsynligvis oppdage at et eller flere navn er uthevet på stemmeseddelen, eller, som vi har nevnt tidligere på bloggen, at de er kumulert. Dette betyr av partiet har valgt å gi de dobbeltstemme for å lettere sikre akkurat disse personene en plass i kommunestyret (da det består av representanter fra alle partiene) og holde akkurat disse personene øverst på listen sin. Senterpartiet i Eidskog har kumulert Knut Gustav Woie og Astrid Bergersen som er nummer 1 og 2 på listen sin. Dette gir de 1/4 av din stemme hvis du stemmer på Senterpartiet i Eidskog (altså 25% av det totale antallet stemmer som partiet får. Får partiet 100 stemmer får Knut Gustav og Astrid Bergersen 25 personstemmer hver). Hvis du i tillegg gir de en personstemme får de 1 1/4 stemme fra deg.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva du faktisk skal gjøre, og når, i valget til høsten! Sett deg inn i kommunepolitikken og kandidatene på lista i din kommune og møt opp med en forhåndsbestemt tanke om hva du skal bruke din stemme på!

Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

Neste gang i Valgskolen: Om organiseringen i kommunepolitikken




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du kommenterer!