11.06.2011

VALGSKOLEN 1

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Kommunepolitikk vs Stortingspolitikk"
Hva stemmer du egentlig på når du stemmer på kommunevalget? Stemmer du på det Siv Jensen, Erna Solberg og Liv Signe Navarsete sier på TV? Eller hva er det egentlig det handler om?

Liv Signe Navarsete, SP sentrale politiske leder. Kilde: wikipedia.no
Vi hører mye om de ulike politiske partiene til vanlig; på nyhetene, i avisene og spesielt omkring Stortingsvalget (hvert 4. år, partallsår). Når vi hører om partiene og deres ledere og øvrige representanter, som Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg, Erna Solberg, Siv Jensen og alle de andre er det snakk om partiene på et sentralt plan, i Stortinget. Det er her de store sakene avgjøres og diskuteres. Saker som gjelder hele Norge. I forbindelse med Stortingsvalget hører vi ofte store ord og løfter om endringer innen innvandringspolitikk, klimaavgjørelser, skolepolitikk, eldreomsorg og lignende. Når man stemmer under Stortingsvalget stemmer man på de sentrale partienes representanter og deres saker.

Under kommunevalget derimot (gjennomføres også hvert 4. år, i oddetallsår,) stemmer du ikke direkte på Liv Signe Navarsete eller Jens Stoltenberg, du stemmer ikke på de politiske sakene de sentrale partiene står for heller, nødvendigvis. Da stemmer du på partiet i din egen kommune, kandidatene deres og hva partiet står for kommunalt! Det er ikke alltid at den sentrale politikken overføres direkte over til partipolitikken i din egen kommune. Det er klart at Senterpartiet i din kommune ikke vil være tvert i mot Senterpartiet sentralt, men politikken vil være overført til en mindre skala, omprioritert og justert til akkurat der du bor!
...i Eidskog

"Under kommunevalget stemmer du ikke på Siv Jensen eller Erna Solberg! Du stemmer på mennesker fra din egen bygd."

Mange av sakene som de sentrale, Stortingspartiene går inn for i sin partipolitikk kan ikke gjennomføres ute i kommunene. Vi kan ikke jobbe for å få billigere alkohol eller endre lovene for Norsk skolesystem i Eidskog kommune. Det er ikke her slike saker kan endres. Men vi kan gjøre endringer for Eidskog! Og føre politikk som gjelder vår egen kommune. Og det er denne politikken du stemmer for under kommunevalget.

Kandidatlistene og ordføreren
Før og under kommunevalget vil du kunne finne ut hvilke kandidater Senterpartiet og de andre partiene stiller med i din kommune. Dette har allerede blitt publisert i blant annet i Glåmdalen og vår liste vil du finne både her, på Facebooksiden vår og nettsiden (noen representanter vil du også kunne ta kontakt med på Facebook hvis du ønsker å stille spørsmål eller sjekke ut hvem de er!). Det er disse menneskene du stemmer på i kommunevalget! I tillegg vil du kunne finne ut hva partiene vil gå inn for politisk og hvilke saker de vil forsøke å gjennomføre i din egen kommune - hva deres fokus er. Det er denne politikken du stemmer på under kommunevalget!

Hvert parti har et varierende antall kandidater på sin liste.  Øverst på kandidatlista ligger det et navn som er spesielt viktig. Øverst står nemlig den personen som partiet ønsker skal være deres øverste politiske leder, deres "statsministerkandidat" kan du si, eller, rettere sagt; deres ordførerkandidat. Slik som Jens Stoltenberg (Ap) er Norges statsminister, vil det lokale partiet ønske seg den øverste kandidaten på kandidatlista som Eidskogs ordfører. Dette er mannen/damen som stiller opp på tilstelninger med ordførerkjedet (som i Eidskog er laget av never fra bjørk) og dette er mannen/damen som leder kommunestyremøtene og representerer Eidskog kommune utad.

Knut Gustav Woie, nåværende ordfører i Eidskog
I de foregående fire årene har Eidskog sin ordfører vært Senterpartiets Knut Gustav Woie. Knut Gustav Woie er øverst på Senterpartiets kandidatliste også i årets kommunevalg.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva du faktisk stemmer på på kommunevalget. Og hva du ikke stemmer på! Sett deg inn i kommunepolitikken og kandidatene på lista. Og bruk din stemme - det er viktig!

Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

Neste gang i Valgskolen: Hvordan og når selve valget foregår!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du kommenterer!