04.09.2011

Senterpartiets satsning!

Jeg møter Knut Gustav Woie, ordfører i Eidskog og ordførerkanditat i valget. Senterpartiet har holdt en sak tilbake i deres valgkamp, men nå ønsker de å sette søkelyset på denne saken i den siste uken av valgperioden.

Knut Gustav Woie
Knut Gustav Woie. Nå på slutten av valgperoden slår Senterpartiet i Eidskog til med en satsning, vil du fortelle meg litt hva den går ut på?
Det kan jeg, Senterpartiet vil, hvis vi gjør et godt valg, jobbe med at det ikke skal være noen "drop out"-elever fra Eidskog i den videregående skolen.

Vi må definere, hva er en "drop out"-elev?
I dag er det mange elever som slutter i den videregående opplæringen etter ett, to eller tre år uten å fullføre opplæringen. Dette vil vi unngå. Hedmark fylke har flest "drop outs" i landet med sine 30%, og Eidskog kommune matcher stort sett Hedmark sine tall. Dette betyr at når det går ut ca. 90 elever fra Eidskog Ungdomsskole og begynner på videregående opplæring er det ca. 30 stk av dem som dropper ut.

Men det finnes ulike typer "drop out". Noen gjør et omvalg, de slutter på den utdannelsesløpet de startet på, men begynner på et nytt løp når et nytt skoleår starter. Noen fullfører til og med det første året med gode karakterer. Disse er egentlig ikke noe problem, og dermed ikke "drop outs" i denne sammenhengen. Da har vi nok fjernet halvparten.

Så har du de som begynner, men som velger å slutte og ta et friår, enten gjennom folkehøgskole eller ved å jobbe et år, men som etter dette året kommer tilbake til videregående opplæring og fullfører. Teller vi ikke de heller, har vi enda færre "drop outs".

Så, for å dra den siste gruppa med en veldig stor kam så kan vi si at de siste er de som er "drit lei" skolen og som hopper av og ikke gjør noen ting videre. De er det riktig å kalle "drop outs". Det er der vi må sette inn innsatsen. Også de som kanskje ikke har ressursene eller helsa til å klare overgangen fra ungdomsskolen til videregående - hva skal vi gjøre med dem? Jeg tror at hvis vi greier å fange de opp tidlig, i 8. klasse, så kan vi hjelpe de gjennom ungdomsskolen på en god måte, kanskje ved å inspirere med perioder i arbeidslivet, og gjøre de mest mulig i stand til overgangen til videregående opplæring.

Hvordan skal dere fjerne disse "drop out"-elevene?
Det er jo et vanskelig spørsmål, men vi tror på å gå direkte inn i ungdomsskolen. Vi vil gå inn i 8. klasse og stille spørsmålet til 8. klasse eleven: "har du tenkt til å bli en "drop out"? Da vil nok de fleste svare nei, så er vi enige m et felles mål. Vi vil forberede de i løpet av de tre årene på ungdomsskolen at de ikke skal droppe ut. Hovedpoenget er å sette fokus på at dette er fullt mulig, hvis alle er enig i målet. Alle i denne sammenhengen er først og fremst elevene, foreldrene og lærerne. Og alle andre partene som har støttefunksjoner i forhold til ungdommer, f.eks. helsesøster og miljøarbeidere og NAV.

Kommer dette til å koste penger?
Nei, og det er litt av poenget. Det trenger ikke koste penger, det har kommunen lite av i utgangspunktet. Vi må bare sette målet og gjøre det oppnåelig. Hvis alle parter har et klart mål og drar i samme retning så er det fullt mulig. Hvis elever begynner tidlig å "melde seg ut" av ungdomsskolen også så må vi fange de opp tidlig nok. Det er ingen fremtid i det å gå til NAV og få "sofalønn"

Har du andre parter du vil samarbeide med?
Jeg har stor tro på å dra inn næringslivet i dette arbeidet. Om arbeidsgivere kommer inn i klasserommet og slik at de kan fortelle elevene hva det er de ser etter. At du kan få en bra arbeidsplass selv om du ikke er noe skolelys, men at du må holde orden og oppførselskarakterene dine godt for eksempel, og holde fraværet nede. Og fullføre skolen, slik at de for eksempel kan begynne som lærling. Arbeidslivet ønsker å skape flere lærlingeplasser - til motiverte lærlinger - om de så ikke er så skoleflinke.

Ja, er det et mål å få flere gode lærlingeplasser i Eidskog?
Selvfølgelig. Og i sammarbeid med næringslivet i Eidskog burde det være fullt mulig. Vi har for eksempel både Hydro, Glassverket, Kommunesaga og handelsstanden å sammarbeide med, i tillegg til landbruk og skogbruk, og selvfølgelig kommunen og alle tjenester vi tilbyr. Det er fullt mulig og det ønsker vi å fokusere på.

Noen siste ord?
Jeg som ordfører, og hvis jeg blir gjenvalgt som ordfører, ønsker jeg å dele ut en Eidskogpin til alle som går ut av 10. klasse på Eidskog ungdomsskole. Denne pinen skal være et kvalitetsstempel på sunn og frisk ungdom som ønsker å gjennomføre noe og ikke havne på "drop out" listene. Når næringslivet og det offentlige skal rekruttere fremtidig arbeidskraft så skal de vite at de elevene som kommer fra Eidskogen er god arbeidskraft.

Tror du elevene faktisk vil bruke pinen?
Nei, ikke i begynnelsen. Men etterhvert vil jeg at denne skal være et symbol på at kommunen har gjort sin del for å skape en god utdannelse med få "drop outs", hvis eleven er misfornøyd med sin opplæring ønsker vi at de skal si i fra til oss. Om de mottar denne pinen er det et lite krav til at de skal si i fra faktisk. Så vi kan bli enda bedre. Eidskog elevene skal være gode ambassadører for Eidskog, representere god arbeidskraft - og det kan vi få til i løpet av fire år!

Vi går inn i den siste uka av valgperioden! Følg med her på bloggen og i avisene, på internett og på valgstands...snart braker det løs og vi får resultatene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du kommenterer!