03.09.2011

Vårt valgprogram

Innbyggere i Eidskog!
Vi skal på nytt velge kommunestyre. På dette avhenger Eidskogs politiske framtid de neste fire år.
Du kan trolig fortsatt være et lykkelig menneske i denne bygda om AP, FrP,V, H eller SV skulle vinne valget.

… men, hvis du synes kommunen de siste 4 år har vært ledet på en god og konstruktiv måte; hvis du føler innbyggerne er blitt tatt på alvor; hvis du er blitt lyttet til og hva du sa ikke ble dratt i tvil; hvis konklusjonen er at prestisje og parti ikke lenger rager over bygdas ve og vel.

… da skal du ta deg tid og lese disse tusen ord til ende – gjør så ditt valg.

Knut Gustav Woie, Senterpartiets ordførerkandidat og nåværende ordfører, hva er Cittaslow?
Cittaslow er en bevegelse som setter verdiene av småsamfunnet i sentrum, som kjenner historien, kulturen og bygdefolket inngående og bygger videre på dette. Charteret består av et antall kriterier som kan deles inn i seks grupperinger:
• Miljøpolitikk
• Infrastruktur
• Teknologi til nytte for kommunens kvalitet
• Verdsetting av lokal produksjon
• Gjestfrihet
• Bevisstgjøring
Til hver av disse gruppene har charteret foreslåtte tiltak for medlemskommunene. Det skal legges til rette for en ny vurdering av lokale, tradisjonelle og historisk forankrede verdier, produkter og sosiale relasjoner. Charteret må etterleves!

Økonomi er et annet stikkord som i aller høyeste grad begrenser kommunens handlingsrom. Hva slags framtidsutsikter har vi der?
Winston Churchill sa i 1940: ”Jeg har intet annet å love dere enn blod, slit, tårer og svette.”
Om enn ikke fullt så dramatisk er vel denne lovnaden noe Eidskog kommune kan slutte seg til. Store og epokeskapende investeringer kommer ikke på tale før vi er ute av gjeldskrisa (Robeklista). Før den tid må avdrag og renter betales. Men, målet må være: Ut av Robeklista! Bli herre i eget hus!

Hva med eiendomsskatt?
Å bli kvitt den tvers gjennom usosiale skatten på hus og hjem er noe vi i Senterpartiet skal jobbe for både lokalt og sentralt.

Blir det noen kommunesammenslåing?
Kommunesammenslåing er ikke noe vi sparer penger på. Danske kommuner ble redusert fra 271 til 98 for å redusere byråkratiet og rasjonalisere driften. I stedet for en reduksjon i antall årsverk, har danske kommuner etter reformen fått 1650 flere ansatte. Totalt økte de danske kommunenes utgifter til 920 millioner kroner. Nei til kommunesammenslåing!

Så det kommer ikke til å skje noen administrative forandringer i kommunen?
Jo, Senterpartiet går inn for en enklere kommuneadministrasjon. Slik kan vi spare penger, øke oversikten og utøve en bedre kontroll. Eidskog Næringsservice KF (ENKF) bør tilbake til administrasjonskommunen.

Og skolesektoren?
For at samfunnet skal stå best mulig rustet med tanke på framtidas oppgaver og utfordringer trenger vi en formidlingsdyktig, utfordrende og omsorgsfull fellesskapsskole som formidler kunnskap og kreativitet! Opplæring, i godt samarbeid med hjemmet, starter allerede i barnehagen. Gode overgangsordninger mellom de forskjellige trinnene vil gjøre det totale ”skoleløpet” helhetlig. Vi vil sette fokus på basisfag og entreprenørskap.

Hva med næringsutvikling og arbeidsplasser?
Arbeidsplasser er synonymt med bosetting, liv og trivsel, derfor er det kjempeviktig å ha fokus på små og mellomstore bedrifter (SMB). Arbeidsplasser i jord- og skogbruk hører også til blant disse. Tross alt er jo næringsgrunnlaget i Eidskog basert på jord- og skogbruk.

Hva sier du om foreninger og frivillige organisasjoner?
For at Eidskog skal bli en god kommune å bo i er vi nødt til å ha et godt forhold til, få støtte fra og gi støtte til, frivillige organisasjoner, lag og foreninger.  Disse er til uvurderlig hjelp både når det gjelder å skape fritidstilbud, sosiale nettverk for den enkelte, kreativitet og idéutvikling. Gjenåpning av ungdomsklubben må også være en målsetting. Vann i svømmebassenget og en kunstgressbane er to ting vi må prøve å få til i perioden 2011 - 2015. Forebyggende fysisk aktivitet er en investering i framtidig god helse. Ikke glem at barn og unge er hele bygdas framtid og ansvar! Lag og foreninger skal få gode leveforhold. Legge til rette for å ta i bruk et Idrettens Hus.

Det var de unge. Hva med bygdas seniorer?
Her skal vi støtte fysiske tilrettelegginger i hjemmet slik at hver enkelt kan klare å bo hjemme så lenge vedkommende vil og kan.
”Ta alle eidskoginger i bruk, gammel og ung!”
er Senterpartiets hovedparole for kommende valg. Å være til nytte og å ha daglige gjøremål styrker selvfølelsen og øker egenverdet.

Politikere har ikke bestandig hatt et like godt rykte når det gjelder ordholdenhet, har du merket deg noen uttalelser som du synes dere bør legge dere på hjertet?
Her har dere et par gullkorn til ettertanke for ”løftekåte” politikere:

"Du kan lure noen hele tiden, og du kan lure alle en del av tiden, men du kan ikke lure alle hele tiden." (W. Churchill)

"Uærlige politikeres beste alliansepartnere er velgere med dårlig hukommelse."
(K. Gullberg)

Hva har Senterpartiet bidratt med i inneværende valgperiode?
Kortfattet og i historisk perspektiv:
• Senterpartiet har vurdert kommunens politiske og økonomiske situasjonen realistisk.
• Senterpartiet har tatt politisk ansvar og handlet ut fra det.
• Økonomien er under kontroll.
• Tydelig skille mellom politikk og administrasjon har kommet på plass.
• Senterpartiet har vært og er inkluderende

Har du noen håp for perioden 2011 – 2015? 
Ja, Cittaslows filosofi, la oss:
• leve uten stress – og skynde oss langsomt.
• søke det unike og det spesielle.
• respektere det lille og lokale i en globalisert verden.
• søke humane, miljøvennlige og holdbare løsninger.
• verdsette våre lokale kvaliteter og ta oss tid til ettertanke og refleksjoner.
Dette er det gode liv! Dette er også hva Eidskog Senterparti håper og arbeider for i kommunen!

Vår store dikter Bjørnstjerne Bjørnson sa: ”Hva du evner kast av i det nærmeste krav”, det er hva lokalpolitikk dreier seg om, i et ”nøtteskall”. Dine nærmeste krav er å finne i Eidskog, bygda du bor i. Her skal du styrke og beskytte demokratiet ved å bruke det. Husk at enhver ønsket forandring begynner hos deg selv, ved at du møter fram på valgdagen og legger din stemme i valgurnen!

Godt valg! 
 Still gjerne spørsmål til oss angående våre valgsaker! Enten kan du sende mail til senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com, kontakte oss på Facebook eller skrive en kommentar her på bloggen! Ingen spørsmål er for dumme! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du kommenterer!