12.09.2011

Stemmene er talt - et brakvalg!

Bildet er hentet fra glomdalen.no og er ikke linket opp til videoen. Se under for link til reportasjen.
Se Glomdalen.no sin reportasje om valget og Knut Gustav sine ord om resultatet HER.

Da er stemmene talt og valgvake over. Fornøyde, men fortsatt spente vendte vi hjemover. Resultatet er imponerende i Senterpartiets favør, men likevel meget spennende i forhold til ordførervalget.

Det er fortsatt noe usikkehet omkring mandatfordelingen, da det skal ha vært svært jevnt i og det endelige resultatet kan gi forandring i mandatfordelingen...
Kilde: glomdalen.no

Kilde: nrk.no

Ekstrem økning
Senterpartiet har hatt en ekstrem økning på 15,8%, og har fått hele 9 representanter i kommunestyresalen! Det er mer enn vi torde DRØMME om og fem kandidater fler enn vi har hatt siste fireårsperiode. Vi håpte på seks representanter og drømte om 8 - vi fikk 9!!! Dette er det all grunn til å juble og feire og danse og hoppe omkring for!

Ellers:
Arbeiderpartiet har gått ned med 6,8% og har mistet to av sine kandidatplasser i kommunestyret, men har likevel en kandidat mer enn Senterpartiet. Høyre ligger (så og si) stille på antall plasser og stemmer. Frp har gått ned med 12% og mistet halvparten av sine plasser og ligger nå på tre plasser i kommunestyret. SV har mistet en kandidatplass og har nå en plass, mens det helt ferske Venstre kom inn i kommunestyret med en plass. Demokratene fikk 0,7% og har dermed ingen kandidater inne. Et slikt stemmeresultat strider også med tallene på landsbasis, Ap har gått opp på landsbasis og Senterpartiet ned. Vår kommune har helt andre tall enn de aller fleste andre kommuner i landet.

Det er fortsatt noe usikkerhet omkring Frp sitt faktiske kandidatantall. Det skal ha vært svært jevnt i mandatfordelingen, og det endelige resultatet kan gi forandring i mandatfordelingen. Dette resultatet må vi bare vente på litt til.

Dette valgresultatet betyr muligens at partiene vil måtte forhandle om hvem som skal samarbeide og hvem som skal få sin kandidat som ordfører. Ved forrige valg valgte SP, FrP og H å samarbeide for å få flertallet i kommunestyret. Woie ble, etterhvert, valgt inn som ordfører. Høyre fikk varaordføreren. Hvordan samarbeid blir nå får vi bare vente og se.

Spenningen går nå på:
- hvem vil velge å samarbeide med hvem etter valget? Dette er avgjørende for hvem som "får ordføreren" og varaordføreren.
- den fortsatte usikkerheten i mandatfordelingen...
- og har "etterslengere" eller personstemmene til folket forandret på listene i en slik grad at det vil endre ordførerkandidatene eller varaordførerkandidatene?

Vi håper fortsatt på Knut Gustav Woie som ordfører og føler at folket har talt et tydelig språk i sine stemmer. Tusen takk til alle de 922 personene som stemte på Eidskog Senterparti! Vi håper dere vil få det slik som dere vil.

Nervene dirrer på valgvake

Nå er det store øyne på TV-skjerm og nett for å få de endelige resultatene! Dette er så spennende at rommet vibrerer!

Bildet viser hvordan TV'n ser Senterpartiets valgvake...

Nå er pulsen på topp!

Glad ordførerkandidat

En glad ordførerkandiat kom innom valgvaken til Senterpartiet til stor jubel fra senterpartistene i Eidskog.
 
En nærmest rørt Knut Gustav Woie forteller hans tankerom de foreløpige tallene fra forhåndsstemmene.
Vi jubler mens vi kan og håper vi får fortsette!

Beste valget noensinne?
Dette er historiske tall, hvis tendensen fortsetter blir det det beste valget for Senterpartiet i Eidskog sin historie. Vi ser på litt historien i Eidskog:
kilde: nrk.no
Hittils har Senterpartiet 29% av stemmene, dette er 3,6% mer enn vårt beste år, som var i 1995. Dette er spennende dere! Vi skåler og jubler, og har nervene i helspenn for å få det endelige resultatet... Det kan endre seg etter at vi får dagens stemmer talte. Men vi håper på det beste!

Og håpet er sterkere sammen med Eidskog øl'n og en sterk en...for nervene...

Følg med videre!

En spent Knut Gustav Woie

Knut Gustav sier til Glåmdalens nettavis:
"Jeg er helt stum. Nå blir det spennende utover natta nå, sier Knut Gustav Woie (Sp) i Eidskog."

Les saken HER!

 ...eller her:

Jeg er helt stum. Nå blir det spennende utover natta nå, sier Knut Gustav Woie (Sp) i Eidskog. Det sier ordfører Knut Gustav Woie etter at 663 forhåndsstemmer i Eidskog er telt opp. 

Det viser at Sp i Eidskog ser ut til å gå mot et brakvalg. Med 29 prosent av forhåndsstemmene er partiet kun tre prosent mindre enn Ap, noe som gir begge ni representanter i kommunestyret dersom resultatet skulle stå seg. 

– Vi hadde et håp før valget om å øke med to representanter til seks, men står dette seg er det jo helt fantastisk, sier Woie.

Arbeiderpartiet har, dersom resultatet av forhåndsstemmene skulle stå seg mistet tre representanter, og kommer inn med ni representanter i kommunestyret. Frp mister også tre representanter i forhold til forrige valg, og kommer inn med tre. Den nye representanten Venstre ser også ut til å kunne få plass i kommunestyret ut ifra forhåndsstemmene.

Mye tyder også på stor valgdeltakelse i Eidskog. Antall forhåndsstemmer er 350 flere enn ved forrige kommunevalg, og i Matrand valgkrets skal det ha vært et oppmøte på hele 68 prosent. Ved forrige valg stemte 56,1 prosent av de stemmeberettige i Eidskog.

Kilde: glomdalen.no 

Nå er det gjort!

Valglokalene er stengt. Nå er det i teorien avgjort, og det er bare å vente på resultatene. Det gjør Senterpartiet sammen på valgvake med "valgflesk" og potetstappe. Det er mye diskusjon, prat og nerver ute å går i SP i Eidskog nå.
Knut Gustav Woie, ordfører og ordførerkandidat er reist til Kongsvinger med stemmene fra Eidskog etter å ha nytt middag med oss. Her sitter vi og følger med på prognosene på TV.
 Det ble stor applaus og jubel da vi så prognosene fra landet og SP hadde gode tall.
Stor jubel og mye glede fra Senterpartiet. Så stor glede at det ikke bildet ble klart engang! :D
Men denne jubelen ble enda større da vi fikk forhåndsstemmene fra Glåmdalen! Her er det gode nyheter! :D

SE, vi har gått opp med 14,5% fra forrige kommunevalg! Dette er gode resultater! Vi ligger nesten på linje med Ap i Eidskog, og det er imponerende fremgang fra forrige valg!


Raymond Myrvold (nummer 10 på lista) og Tove Brandt (nummer 20 på lista) jubler for gode resultater. Mens SP-leder Roger Skulstad tar en liten gledesdans for de hittils gode resultatene.

 De videre timene blir spennende, og vi håper at tendensen fortsetter med stemme fra dagens valg!

Vi oppdaterer utover kvelden!

09.09.2011

Under samme tak

Her er et innlegg som svar på debatten som var i Eidskog festsal, tirsdag 6. september. Det er sendt inn til Glåmdalen, til "Min mening" i tillegg.

Eidskog senterparti mener att alle som jobber i Eidskog kommune uansett enhet eller foretak gjør en god jobb. Det handler ikke om dette. Det er styringsmodellen som blir unødig fordyrende i en kommune hvor ting i utgangspunktet er enkle og oversiktlige. Hvorfor da komplisere det? 

Når det her påpekes at Enkf har tilført Eidskog kommune 10-11 mill. er det i hovedsakelig kroner og øre tatt ut og inn av samme sekken. Enkf og Eidskog kommune ER kommunen. Byggene Enkf sender faktura som leie til kommunen, har samme eier. Vi må slutte å drive Eidskog kommune på en innviklet måte med to regnskap..

"Byggene Enkf sender faktura som leie til kommunen, har samme eier."

Vi ser effektiviseringen i tjenester, vi ser ryddesjauen i alle hjørner, men så er det noe som heter alt til sin tid. Da denne jobben er gjort kan vi ikke la klokka stoppe. Kommunen skal forvaltes videre til beste for ALLE brukere med de knappe midler som finnes til rådighet for videre drift.

Vi har klokketro på Eidskog som egen kommune i lang tid framover. Ja i generasjoner. Utgangspunktet er for godt til å tro noe annet. Å bli tvunget i kne en gang til for manglende styring og økonomisk kontroll vil etter all sansynlighet medføre det motsatte.

Undertegnede hører ofte hvor mye Eidskog tjener på å fusjonere hit og dit. Eidskog sparer ingen verdens ting. Eidskog opphører. I dag forvalter Eidskog 400 mill. Hvor mye vil samme befolkning kunne forvalte under fremmed fane? Og hvor mange blir vi igjen? Vi i SP frykter ”urbaniseringskreftene” skal få overtaket. Eller kanskje de allerede har fått det..?


Godt valg!

Geir Hesbøl 
Roger M Skulstad, leder 
Eidskog Senterparti

05.09.2011

Glåmdalen mandag 5. september 2011

Bildet er hentet fra e-avisa Glåmdalen, www.glomdalen.no
Hva gjør Knut Gustav Woie på gulvet med masse damer omkring seg? Jo! Tom Toger Hæhre har valgt dette bildet for å vise frem ordføreren til Eidskog som den folkelige, jordnære ordføreren han er.

Sitat fra Glåmdalen, mandag 5. september 2011:

"Han er populær på grasrota i bygda og langt fra utslått."


"Det er ingen drømmesituasjon å være ordfører uten noe politisk flertall bak seg i kommunestyret. Woie har vært uten både makt og penger. Men han har ikke gjort en dårlig jobb som kommunens eneste heltidspolitiker. Han har vært svært synlig som ordfører og nyter stor personlig popularitet i bygda."¨

Utklipp fra avisa:
Bildet er hentet fra e-avisa Glåmdalen, www.glomdalen.no
I tillegg har Glåmdalen kommentarer fra alle partiene som stiller til valg i Eidskog på trykk. Finn frem dagens avis og les mer om hva Senterpartiet mener - i forhold til de andre politiske partiene også.
Bildet er hentet fra e-avisa Glåmdalen, www.glomdalen.no
Bla frem dagens avis altså! Trykker du på småbildene kan du se en større versjon her også! :)

VALGSKOLEN 4

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det.  I dag er temaet:

STEM PÅ VALGET!


Så enkelt som det.


Førstkommende mandag, 12. september, er det valg. Forhåndsstem før mandag, eller stem på valgdagen!
Er du usikker på hvordan du stemmer, om du kan stemme og hvor du kan stemme, sjekk ut vår tidligere innlegg HER.


Bruk stemmen din og bevar demokratiet!

Og husk at du stemmer på dine lokale politikere, ikke på de sentrale politikerne som vi ser på TV som Jens Stoltenberg, Liv Navarsete og Erna Solberg. Du stemmer på politikken og kandidatene fra Eidskog kommune! Se hva det partiet du liker mener i EIDSKOG.




Les den siste satsningen vi nettopp har publisert HER.
Se våre fire hjertesaker HER.
Les våre valgsaker HER. 
Les vårt valgprogram HER.

04.09.2011

Senterpartiets satsning!

Jeg møter Knut Gustav Woie, ordfører i Eidskog og ordførerkanditat i valget. Senterpartiet har holdt en sak tilbake i deres valgkamp, men nå ønsker de å sette søkelyset på denne saken i den siste uken av valgperioden.

Knut Gustav Woie
Knut Gustav Woie. Nå på slutten av valgperoden slår Senterpartiet i Eidskog til med en satsning, vil du fortelle meg litt hva den går ut på?
Det kan jeg, Senterpartiet vil, hvis vi gjør et godt valg, jobbe med at det ikke skal være noen "drop out"-elever fra Eidskog i den videregående skolen.

Vi må definere, hva er en "drop out"-elev?
I dag er det mange elever som slutter i den videregående opplæringen etter ett, to eller tre år uten å fullføre opplæringen. Dette vil vi unngå. Hedmark fylke har flest "drop outs" i landet med sine 30%, og Eidskog kommune matcher stort sett Hedmark sine tall. Dette betyr at når det går ut ca. 90 elever fra Eidskog Ungdomsskole og begynner på videregående opplæring er det ca. 30 stk av dem som dropper ut.

Men det finnes ulike typer "drop out". Noen gjør et omvalg, de slutter på den utdannelsesløpet de startet på, men begynner på et nytt løp når et nytt skoleår starter. Noen fullfører til og med det første året med gode karakterer. Disse er egentlig ikke noe problem, og dermed ikke "drop outs" i denne sammenhengen. Da har vi nok fjernet halvparten.

Så har du de som begynner, men som velger å slutte og ta et friår, enten gjennom folkehøgskole eller ved å jobbe et år, men som etter dette året kommer tilbake til videregående opplæring og fullfører. Teller vi ikke de heller, har vi enda færre "drop outs".

Så, for å dra den siste gruppa med en veldig stor kam så kan vi si at de siste er de som er "drit lei" skolen og som hopper av og ikke gjør noen ting videre. De er det riktig å kalle "drop outs". Det er der vi må sette inn innsatsen. Også de som kanskje ikke har ressursene eller helsa til å klare overgangen fra ungdomsskolen til videregående - hva skal vi gjøre med dem? Jeg tror at hvis vi greier å fange de opp tidlig, i 8. klasse, så kan vi hjelpe de gjennom ungdomsskolen på en god måte, kanskje ved å inspirere med perioder i arbeidslivet, og gjøre de mest mulig i stand til overgangen til videregående opplæring.

Hvordan skal dere fjerne disse "drop out"-elevene?
Det er jo et vanskelig spørsmål, men vi tror på å gå direkte inn i ungdomsskolen. Vi vil gå inn i 8. klasse og stille spørsmålet til 8. klasse eleven: "har du tenkt til å bli en "drop out"? Da vil nok de fleste svare nei, så er vi enige m et felles mål. Vi vil forberede de i løpet av de tre årene på ungdomsskolen at de ikke skal droppe ut. Hovedpoenget er å sette fokus på at dette er fullt mulig, hvis alle er enig i målet. Alle i denne sammenhengen er først og fremst elevene, foreldrene og lærerne. Og alle andre partene som har støttefunksjoner i forhold til ungdommer, f.eks. helsesøster og miljøarbeidere og NAV.

Kommer dette til å koste penger?
Nei, og det er litt av poenget. Det trenger ikke koste penger, det har kommunen lite av i utgangspunktet. Vi må bare sette målet og gjøre det oppnåelig. Hvis alle parter har et klart mål og drar i samme retning så er det fullt mulig. Hvis elever begynner tidlig å "melde seg ut" av ungdomsskolen også så må vi fange de opp tidlig nok. Det er ingen fremtid i det å gå til NAV og få "sofalønn"

Har du andre parter du vil samarbeide med?
Jeg har stor tro på å dra inn næringslivet i dette arbeidet. Om arbeidsgivere kommer inn i klasserommet og slik at de kan fortelle elevene hva det er de ser etter. At du kan få en bra arbeidsplass selv om du ikke er noe skolelys, men at du må holde orden og oppførselskarakterene dine godt for eksempel, og holde fraværet nede. Og fullføre skolen, slik at de for eksempel kan begynne som lærling. Arbeidslivet ønsker å skape flere lærlingeplasser - til motiverte lærlinger - om de så ikke er så skoleflinke.

Ja, er det et mål å få flere gode lærlingeplasser i Eidskog?
Selvfølgelig. Og i sammarbeid med næringslivet i Eidskog burde det være fullt mulig. Vi har for eksempel både Hydro, Glassverket, Kommunesaga og handelsstanden å sammarbeide med, i tillegg til landbruk og skogbruk, og selvfølgelig kommunen og alle tjenester vi tilbyr. Det er fullt mulig og det ønsker vi å fokusere på.

Noen siste ord?
Jeg som ordfører, og hvis jeg blir gjenvalgt som ordfører, ønsker jeg å dele ut en Eidskogpin til alle som går ut av 10. klasse på Eidskog ungdomsskole. Denne pinen skal være et kvalitetsstempel på sunn og frisk ungdom som ønsker å gjennomføre noe og ikke havne på "drop out" listene. Når næringslivet og det offentlige skal rekruttere fremtidig arbeidskraft så skal de vite at de elevene som kommer fra Eidskogen er god arbeidskraft.

Tror du elevene faktisk vil bruke pinen?
Nei, ikke i begynnelsen. Men etterhvert vil jeg at denne skal være et symbol på at kommunen har gjort sin del for å skape en god utdannelse med få "drop outs", hvis eleven er misfornøyd med sin opplæring ønsker vi at de skal si i fra til oss. Om de mottar denne pinen er det et lite krav til at de skal si i fra faktisk. Så vi kan bli enda bedre. Eidskog elevene skal være gode ambassadører for Eidskog, representere god arbeidskraft - og det kan vi få til i løpet av fire år!

Vi går inn i den siste uka av valgperioden! Følg med her på bloggen og i avisene, på internett og på valgstands...snart braker det løs og vi får resultatene!

03.09.2011

Våre fire hjertesaker


Vårt valgprogram

Innbyggere i Eidskog!
Vi skal på nytt velge kommunestyre. På dette avhenger Eidskogs politiske framtid de neste fire år.
Du kan trolig fortsatt være et lykkelig menneske i denne bygda om AP, FrP,V, H eller SV skulle vinne valget.

… men, hvis du synes kommunen de siste 4 år har vært ledet på en god og konstruktiv måte; hvis du føler innbyggerne er blitt tatt på alvor; hvis du er blitt lyttet til og hva du sa ikke ble dratt i tvil; hvis konklusjonen er at prestisje og parti ikke lenger rager over bygdas ve og vel.

… da skal du ta deg tid og lese disse tusen ord til ende – gjør så ditt valg.

Knut Gustav Woie, Senterpartiets ordførerkandidat og nåværende ordfører, hva er Cittaslow?
Cittaslow er en bevegelse som setter verdiene av småsamfunnet i sentrum, som kjenner historien, kulturen og bygdefolket inngående og bygger videre på dette. Charteret består av et antall kriterier som kan deles inn i seks grupperinger:
• Miljøpolitikk
• Infrastruktur
• Teknologi til nytte for kommunens kvalitet
• Verdsetting av lokal produksjon
• Gjestfrihet
• Bevisstgjøring
Til hver av disse gruppene har charteret foreslåtte tiltak for medlemskommunene. Det skal legges til rette for en ny vurdering av lokale, tradisjonelle og historisk forankrede verdier, produkter og sosiale relasjoner. Charteret må etterleves!

Økonomi er et annet stikkord som i aller høyeste grad begrenser kommunens handlingsrom. Hva slags framtidsutsikter har vi der?
Winston Churchill sa i 1940: ”Jeg har intet annet å love dere enn blod, slit, tårer og svette.”
Om enn ikke fullt så dramatisk er vel denne lovnaden noe Eidskog kommune kan slutte seg til. Store og epokeskapende investeringer kommer ikke på tale før vi er ute av gjeldskrisa (Robeklista). Før den tid må avdrag og renter betales. Men, målet må være: Ut av Robeklista! Bli herre i eget hus!

Hva med eiendomsskatt?
Å bli kvitt den tvers gjennom usosiale skatten på hus og hjem er noe vi i Senterpartiet skal jobbe for både lokalt og sentralt.

Blir det noen kommunesammenslåing?
Kommunesammenslåing er ikke noe vi sparer penger på. Danske kommuner ble redusert fra 271 til 98 for å redusere byråkratiet og rasjonalisere driften. I stedet for en reduksjon i antall årsverk, har danske kommuner etter reformen fått 1650 flere ansatte. Totalt økte de danske kommunenes utgifter til 920 millioner kroner. Nei til kommunesammenslåing!

Så det kommer ikke til å skje noen administrative forandringer i kommunen?
Jo, Senterpartiet går inn for en enklere kommuneadministrasjon. Slik kan vi spare penger, øke oversikten og utøve en bedre kontroll. Eidskog Næringsservice KF (ENKF) bør tilbake til administrasjonskommunen.

Og skolesektoren?
For at samfunnet skal stå best mulig rustet med tanke på framtidas oppgaver og utfordringer trenger vi en formidlingsdyktig, utfordrende og omsorgsfull fellesskapsskole som formidler kunnskap og kreativitet! Opplæring, i godt samarbeid med hjemmet, starter allerede i barnehagen. Gode overgangsordninger mellom de forskjellige trinnene vil gjøre det totale ”skoleløpet” helhetlig. Vi vil sette fokus på basisfag og entreprenørskap.

Hva med næringsutvikling og arbeidsplasser?
Arbeidsplasser er synonymt med bosetting, liv og trivsel, derfor er det kjempeviktig å ha fokus på små og mellomstore bedrifter (SMB). Arbeidsplasser i jord- og skogbruk hører også til blant disse. Tross alt er jo næringsgrunnlaget i Eidskog basert på jord- og skogbruk.

Hva sier du om foreninger og frivillige organisasjoner?
For at Eidskog skal bli en god kommune å bo i er vi nødt til å ha et godt forhold til, få støtte fra og gi støtte til, frivillige organisasjoner, lag og foreninger.  Disse er til uvurderlig hjelp både når det gjelder å skape fritidstilbud, sosiale nettverk for den enkelte, kreativitet og idéutvikling. Gjenåpning av ungdomsklubben må også være en målsetting. Vann i svømmebassenget og en kunstgressbane er to ting vi må prøve å få til i perioden 2011 - 2015. Forebyggende fysisk aktivitet er en investering i framtidig god helse. Ikke glem at barn og unge er hele bygdas framtid og ansvar! Lag og foreninger skal få gode leveforhold. Legge til rette for å ta i bruk et Idrettens Hus.

Det var de unge. Hva med bygdas seniorer?
Her skal vi støtte fysiske tilrettelegginger i hjemmet slik at hver enkelt kan klare å bo hjemme så lenge vedkommende vil og kan.
”Ta alle eidskoginger i bruk, gammel og ung!”
er Senterpartiets hovedparole for kommende valg. Å være til nytte og å ha daglige gjøremål styrker selvfølelsen og øker egenverdet.

Politikere har ikke bestandig hatt et like godt rykte når det gjelder ordholdenhet, har du merket deg noen uttalelser som du synes dere bør legge dere på hjertet?
Her har dere et par gullkorn til ettertanke for ”løftekåte” politikere:

"Du kan lure noen hele tiden, og du kan lure alle en del av tiden, men du kan ikke lure alle hele tiden." (W. Churchill)

"Uærlige politikeres beste alliansepartnere er velgere med dårlig hukommelse."
(K. Gullberg)

Hva har Senterpartiet bidratt med i inneværende valgperiode?
Kortfattet og i historisk perspektiv:
• Senterpartiet har vurdert kommunens politiske og økonomiske situasjonen realistisk.
• Senterpartiet har tatt politisk ansvar og handlet ut fra det.
• Økonomien er under kontroll.
• Tydelig skille mellom politikk og administrasjon har kommet på plass.
• Senterpartiet har vært og er inkluderende

Har du noen håp for perioden 2011 – 2015? 
Ja, Cittaslows filosofi, la oss:
• leve uten stress – og skynde oss langsomt.
• søke det unike og det spesielle.
• respektere det lille og lokale i en globalisert verden.
• søke humane, miljøvennlige og holdbare løsninger.
• verdsette våre lokale kvaliteter og ta oss tid til ettertanke og refleksjoner.
Dette er det gode liv! Dette er også hva Eidskog Senterparti håper og arbeider for i kommunen!

Vår store dikter Bjørnstjerne Bjørnson sa: ”Hva du evner kast av i det nærmeste krav”, det er hva lokalpolitikk dreier seg om, i et ”nøtteskall”. Dine nærmeste krav er å finne i Eidskog, bygda du bor i. Her skal du styrke og beskytte demokratiet ved å bruke det. Husk at enhver ønsket forandring begynner hos deg selv, ved at du møter fram på valgdagen og legger din stemme i valgurnen!

Godt valg! 
 Still gjerne spørsmål til oss angående våre valgsaker! Enten kan du sende mail til senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com, kontakte oss på Facebook eller skrive en kommentar her på bloggen! Ingen spørsmål er for dumme! :)

31.08.2011

Innlegg i avisa


Hilde Opberget, en av kandidatene til SP i Eidskog, skrev dette innlegget til Glåmdalen. Det har vært på trykk ved en tidligere anledning.

"Politikk, verdier og ansvar i Eidskog

Din stemme kan politisk bety at de politiske avgjørelser forblir slik de er, eller de kan endres med ny politisk kurs og nye politikere. Tenk etter hva din kommune tilbyr deg. Tenk også på hva du gir til din kommune. Verdier og kultur er noe man selv skaper. En fremtidsrettet og positiv holdning kommer gjennom storsinnethet og forståelse av de ulike situasjoners opprinnelser. Husk at det alltid er flere årsaker til suksess eller fiasko. Den politiske arena og den politiske kulturen kan du som velger være med å bestemme.

De valgte politikerne skal ta sitt ansvar. De politiske debattene i Eidskog skal i fremtiden baseres på politikk og i mindre grad saker som ikke har med politikk å gjøre. Jeg tror også at alle politikere som har fått tillitt fra velgerne tjener på å følge opp om sine vedtak. Det skal være vår naturlige plikt. Politikerne skal innhente faglige kunnskaper og erfaringer fra de ansatte og borgerne slik at vedtakene blir til beste for kommunen, og de tjenester som vi ønsker og er i stand til å tilby. Pålitelige kilder er viktig for vår troverdighet. Når man skal velge i september er dette noe enhver bør ta inn over seg. Hvilke politikere vil vi ha i Eidskog? Hva vet du og jeg om de nominerte på de ulike listene? Velgernes karakterbok til politikerne bør ha mange dokumentasjoner på politisk opptreden. Jeg mener det ikke er nok å bare ha lyst til å være politiker, man må også ha politisk teft, samfunnsengasjement og ikke minst vite hva som skjer og som bør skje i bygda vår. Politikerne skal utvikle, ta vare på og realisere. Det er et politisk ansvar at ansatte og borgere i Eidskog er trygge. Og tryggheten kommer ikke gratis. Den er et resultat av langsiktig og gjennomtenkt politisk arbeid. Politikerne skal sammen sørge for dialog mellom alle de berørte parter i sakene. Dette skjer i dag, og det skal vi sørge for at opprettholdes i fremtiden. Vi skal lytte til erfaringer og kunnskapene. Gjennom dialogen skal vi skape politisk løft som fører til en fornuftig fremtid. Slik skaper vi en trygg kommune for alle borgere. Slikt ansvar tar Eidskog Senterparti.

Eidskog kommune har alt som en innbygger måtte ønske seg. Dette skal vi ta vare på. Vi skal bygge fremtiden på våre erfaringer, og slik legge til rette for at fremtiden motiverer oss til videre utvikling. Vi er en del av et storsamfunn og der skal Eidskog være med!
Tross dette, har alle borgere den nærheten de ønsker seg til f.eks skole, til matbutikken eller til legen?  Borgerne må tenke etter hvordan nye strukturer virker og tilpasses. Politikerne må sørge for og følge dette opp, slik at forvaltningen er økonomisk god nok, og at forvaltningen samtidig er fornuftig for brukerne av de ulike tjenestene. Eidskog kommune er og blir Eidskog kommune. Her skal vi ha rom for arbeidere, og her skal vi ha plass til de tilbakevendte studentene. Derfor mener jeg at det nå må tas skikkelig ansvar for politikk og verdier som er hele Eidskog kommune fortjent. Derfor må vi se ut over oss selv, og vi må se på oss selv. De politiske debattene i Eidskog skal være politiske, og de skal bygge og skape utvikling. I den politiske debatten i Eidskog er det nå viktig at vi i fremtiden bidrar til å skape et godt næringsliv, gode tjenester, gode ledere og gode forutsetninger for våre barn. Både den politiske debatten og de offentlige ansettelser skal i fremtiden være habile. I Eidskog skal vi ha rom for både private og offentlige aktører. Dette betyr at vi alle må tåle å tilpasse oss og vi må tåle å se at godt arbeid skaper resultater. Og ikke minst må vi unne at andre gjør det bra. Dette tåler Eidskog Senterparti.


Hilde Opberget
Eidskog Senterparti"

17.08.2011

CITTASLOW

Hva er Cittaslow?
Det er mange som lurer på hva Cittaslow egentlig er?
Er det et ønske om at kommunen vår ikke skal utvikle seg? Er det et ønske om at alt skal gå sakte? Er det et ønske om at vi skal snegle oss av gårde og ikke bli nymotens? Skal vi sitte i sofaen?

NEI

Selvfølgelig ikke. Senterpartiet i Eidskog står for grendeutvikling, vekst i bygda og ønsker å viderutvikle både samferdsel, jobbmarkedet, skolene, eldreomsorgen og generell levestandard. Nettopp derfor liker vi Cittaslow.


Fakta om Cittaslow:
- kommer fra Italia, ble grunnlagt i 1999

- Eidskog kommune ble medlem i 2009

- har, i 2011, 150 medlemsbyer fordelt på 23 land i hele verden, de fleste i Europa

- I Norge er det tre kommuner som har fått tittelen Cittaslow-kommune: Levanger, Eidskog og Sokndal. I Sverige er det en kommune; Falköping, i Danmark en; Svendborg og i Finland en; Kristinestad.

- Man må møte 52 kriterier for å kunne smykke seg med tittelen "Cittaslow-kommune", innenfor seks ulike temaområder:
  • Miljøpolitikk
  • Kommunal infrastruktur
  • Teknologi til nytte for byens kvalitet
  • Verdsetting av lokal produksjon
  • Gjestfrihet
  • Bevisstgjøring
- Cittaslow er for nyutvikling, småbedrifter, særegenheter fra stedet og "det gode liv", og litt skeptisk til kjedebutikker, "amerikanisering" og "uniformering"

- Cittaslow er et skritt nærmere mer miljøvennlighet, mer tilgjengelighet for alle uansett funksjonshemninger og utvikling

- Cittaslow vil gjerne at vi skal bevisstgjøre oss hva som er typisk Eidskog, hvorfor det er bra å bo i Eidskogen - og videreutvikle det

- Cittaslow vil ikke at vi skal stoppe opp utviklingen, men de vil at vi skal stoppe opp og se hvilken vei vi vil utvikle oss og ikke glemme hvor vi kommer i fra eller vår egen særegenhet

-Cittaslow KOSTER IKKE PENGER
Bildet er hentet fra eidskog.kommune.no. Foto: Robert Eik
Cittaslow hjelper oss med midler og gode idéer for hvordan Eidskog skal bli en koselig bygd å besøke, et attraktivt sted å flytte til og hvordan det blir koselig, særegent og bra å bo her!

Sitat fra Wikipedia: 
"Disse to bevegelsene (Cittaslow og Slow-food) har som hovedmål å bevare kulturelt mangfold og særpreg"

"Cittaslow gjennom byutvikling, bevaring og bevisstgjøring omkring lokale verdier. Hovedmålet er å øke livskvaliteten og skape identitet til stedet."

"Cittaslow kan, idealtypisk sett, legge til rette for en ny verdsetting av lokalt, tradisjonelt og historisk forankrede verdier, produkter og sosiale relasjoner som i sin tur kan bidra til en sterkere identitetsassosiering til, lojalitet overfor og tilknytning til lokalsamfunnet."

Hvis du vet hva som er typisk Eidskog og vil ta vare på det - da vet du allerede hva Cittaslow er og jobber allerede med nettopp det Cittaslow vil hjelpe oss med! Å være oss selv.



Senterpartiet i Eidskog støtter Cittaslow!
Gjør ikke du?




27.07.2011

Eidskog Senterparti vil vise sin medlidenhet og støtte til alle de som er rammet av den fryktelige hendelsen den 22. 07. 2011. Vi tenner lys og håper for de som er på sykehus og minnes med sorg de som er døde. Vi har mistet vår største ressurs, engasjerte ungdommer, men vi må la det sterkeste stå tilbake: Demokratiet. Vi vil vise vår solidaritet og dype medfølelse til Arbeiderpartiet og ta del i sorgen.

"Vi er så få her i landet, hver fallen er en bror og en venn."
                                                                                                                                         Nordahl Greig.

 

13.07.2011

VAKRE EIDSKOG 1


Hjemme på Nevjen på Magnor er det sommerfint om dagen! Deilig!

- Knut Gustav Woie.

12.07.2011

KANDIDATINTERVJU 1

Kandidatintervjuer
Vi vil gjerne få vise frem hvilke kandidater vi har på vår nominasjonslsite/kandidatliste!
Først ut er selvfølelig nummer en på kandidatlista vår, ordfører Knut Gustav Woie.

Knut Gustav Woie.
Knut Gustav Woie
Født: 12. oktober 1963
Oppvekst: Født i Arendal. Kom til Eidskog i 1970. Gikk grunnskolen i Eidskog, videregående i Kongsvinger.
Sivilstatus: Gift, har tre barn fra 14-23 år.
Yrke: Selvstendig næringsdrivende med gårdsbruk. Har tidligere jobbet litt i kriminalomsorgen. Liker å kalle seg selv en allsidig praktiker.
Bosted: Magnor, i Nevjen.
Organisasjonserfaring: Vært kommunepolitiker i 8 år. En periode som kommunestyremedlem, en periode som ordfører. Ulike verv i Landbrukssamvirke. Verv i ulike interesseorganisasjoner.
Vært medlem i Senterpartiet siden: Tidlig nittitall.
Nåværende verv i Senterpartiet: Ordfører siden 2007.
Næverende verv i kommunestyret: Ordfører siden 2007.
Hjertesaker i Senterpartiet: Cittaslow og samferdsel. Næring (utvikling).

Hva brenner du mest for?
"En levende bygd", svarer Knut Gustav kontant.
Hva legger du i det?
"En levende bygd er at folk ser muligheter i bygda si, jobbmessig, bomessig og oppvekstmessig."
Hvordan får vi til det?
"Det får vi ikke til med politiske vedtak. Men ved at innbyggerne har mulighet til å engasjere seg og bli hørt."

Hvorfor nettopp Senterpartiet?
"Fordi Senterpartiet er opptatt av de nære ting, som natur, naboen. Ikke minst familien. Disse tingene er viktig for meg og jeg mener det er avgjørende at også politikken synes dette er viktige punkter."

Hva er ditt favoritt Senterpartitema?
"Det må være å få kommunen...., nei, den var litt vanskelig, det er så mye. Nei jeg svarer samferdsel."
Hva legger du i det, for å spørre, jeg som er litt politisk dum?
"Nei, at de bygger ut toget, veiene og generelt den offentlige transporten. Skal det bli en god vekst i storbyene må vi avlaste de ved at det er lett tilgang til bygdene. Hvordan avlaster du Oslo - ved å kunne komme fra byen og hit, på landet, på en time. Da kan du pendle og man slipper de store samfunnsproblemene som urbaniseringa skaper."

Hvis du kunne endret noe, stort eller smått, i Eidskog - hva ville du endret? Du får en magisk tryllestav av meg.
"Det var vanskelig, redusere kommunestyret til 19 representanter kanskje? Hehe." Knut Gustav tenker lenge. "Nei, jeg lurer på jeg, hvis jeg skal endre noe..., hvor stort skal man satse her da? Jeg skulle gjerne hatt reflekterte 16-åringer inn i kommunestyret. Vi har forsåvidt 16-åringene i Eidskog, men vi må få de inn i kommunestyret så alle blir hørt. Det er bare det at det er så forferdelig kjedelig der vet du, derfor får vi de ikke inn."

Hvordan har det vært å være ordfører i Eidskog i disse fire årene som har gått?
"Det har vært, for det første, punkt én; veldig lærerikt. Punkt to; veldig morsomt. Unner alle å få lov til å være ordfører engang. Punkt tre; veldig utfordrende. Det som har vært motiverende ved å være ordfører har jo vært at flertallet av innbyggerne i Eidskog er løsningsorientert, det er det som gjør det morsomt."
Hva er det som har gjort det utfordrende?
"Det som har vært utfordrende har vært at vi skal fatte beslutninger som alle er enige i i kommunestyret. Det er ikke alltid klart flertall lenger. Demokratiet har liksom kommet litt tilbake til Eidskog, når vi ikke er flertall må vi jo diskutere og stemme, og da vinner flertallet. Demokratisk."

Hvis du skulle velges på nytt som ordfører, hva vil du fokusere på?
"Jeg ville fokusere veldig på skole og oppvekst, bistå der så godt som jeg kan. Jeg vil gjerne se en skole i Eidskog som tenker innovativt. Detta med...hva hetter det for noe...Gründerskolen! Elever skal kunne tenke utvikling og samfunnsforståelse, og jeg mener det er viktig å legge til rette for det. I tillegg vil jeg gjerne fokusere på å legge til rette for bedriftsetableringer i Eidskog. Store som små. Og jeg vil gjerne legge vekt på å få gehør for at Eidskog kan gjøre mye på fylkesnivå og nasjonalt nivå siden vi er en grensekommune. Vi har den nest-største grenseovergangen i Norge! Vi er ikke så ubetydelige som noen vil ha oss til!"

Er det noe mer du vil si?
"Nja, det må være at jeg er en utrulig optimist! Kan hende jeg nesten er litt naiv, men jeg har stor tro på enkeltmennekset. Alle har noe de kan bidra med! Det verste jeg vet er hvis vi blir overkjørt og fortalt hvor idioter vi er. Uansett hvor galt det ser ut som - er det en sjanse. Alle har rett på en ny sjanse!"

Intervju og bilde: Turi Marte Brandt Ånerud.

28.06.2011

VALGSKOLEN 3

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Organiseringen i kommunepolitikken"
Når valget er over og stemmene telt vet man hvilket parti som fikk flest stemmer og hvor mange stemmer hvert enkelt parti fikk hver. Men, som de fleste vet, består et kommunestyre av noen representanter fra mange ulike parti. Hvordan velges og styres dette? Det skal vi se på i dag.

Hvor mange representanter som skal være i kommunestyret fastsettes av kommunestyret selv, innenfor rammer gitt i kommuneloven. Disse rammene står i forhold til antall innbyggere i kommunen. "Plassene" i kommunestyret kalles mandater og i Eidskog er det 29 mandater som skal fylles. Etter forrige valg (2007) var mandatene fordelt slik: Arbeiderpartiet 12 mandater, Sosialistisk Venstreparti 2 mandater, Senterpartiet 4 mandater, Høyre 5 mandater og Fremskrittspartiet 6 mandater. Det største antall mandater Senterpartiet har hatt i Eidskog kommunestyre er 7 i 1995 og er med det det partiet som har hatt nest flest mandater i kommunestyret. Arbeiderpartiet har hatt flest.

Under er et bilde av Eidskog kommunestyre alá 2007-2011:

Lånt fra eidskog.kommune.no
PS: Sjekk ut neverordførersmykket til ordføreren, fantastisk:
også lånt fra eidskog.kommune.no
Tilbake til valgskolen: Kommunen har fastsatt et valgstyre som foretar valgoppgjøret. Valgoppgjøret skjer i to omganger:
  • Først avgjøres hvor mange representantplasser det enkelte parti skal ha i kommunestyret eller fylkestinget (mandatfordelingen). Desto fler stemmer, desto flere plasser i kommunestyret i forhold til det bestemte totalantallet.
  • Deretter avgjøres det hvilke av kandidatene fra partiet som skal ha disse plassene (kandidatkåringen). Det er kandidatenes personlige stemmetall som avgjør om de skal inn i kommunestyret, og hvilken plass de skal få. Hvor mange stemmer de får avhenger av to ting: om de er kumulert og hvor mange velgere som har gitt kandidaten en personstemme (se forrige valgskolen!). Personstemme kan velgerne gi til så mange de vil på stemmeseddelen (fra partiet de stemmer på) og de kan gi personstemmer til kandidater fra andre partier, da mister partiet de stemmer på litt av stemmen fra denne velgeren. Den kandidaten som har det høyeste personlige stemmetall, velges inn som kandidat nr. 1 fra listen, den som har nest høyest velges inn som nr. 2 osv. Står noen kandidater likt, fordi de har like stort stemmetall, legges rekkefølgen på kandidatlista gitt av partiet til grunn.

Historisk ordfører
I Eidskog var det i 2010 registrert 6313 innbyggere, og i 2007 (forrige valg) var det 2897 godkjente stemmer gitt i kommunevalget. Orføreren blir utpelt på to ulike måter: enten ved at et parti har klart flertall, som har vært tilfellet i Eidskog, da stemmer flertallet for sin egen ordfører. Eller ved at partier går sammen om å stemme frem en av sine ordførerkanditater gjennom forhandlinger og avtale om samarbeid. Som du ser over var det Arbeiderpartiet som fikk flest stemmer i kommunevalget 2007, men det er Senterpartiet som sitter med ordføreren for første gang noensinne. Det er  første gang det ikke er en Arbeiderpartiordfører på 70 år. Skiftet skjedde da  Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet ble enige om et politisk samarbeid i kommunestyret, dette samarbeidet gjorde at de tre partiene fikk 15 mandater i kommunestyret og dermed flere stemmer enn Arbeiderpartiet som hadde 12. Tidligere i Eidskog har Arbeiderpartiet fått "rent flertall". Dette betyr at deres mandater har vært så mange at selv om de andre partiene slo seg sammen ville de ikke få flere mandater enn Arbeiderpartiet, i 2003 for eksempel, hadde Ap 20 mandater, H 3 og Sp, Sv og V hadde 2 hver.

I det nye valget blir det spennende å se om Eidskog kommune sine innbyggere velger tilbake Arbeiderpartiet som klart flertall i kommunestyret, og dermed også den forrige ordføreren, om de vil fortsette å sette flere partier ved styringa og stemme litt mer varierende, eller om det blir en ny partitopp i Eidskog! Det er i hvert fall spennende å se at det er skjedd slike forskjeller og at nye styrker har kunnet fått slippe til i kommunen og gjøre det på en annen måte en tidligere.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva som faktisk skjer med din stemme etter valget og hvordan det henger på greip i Eidskog kommune.


Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

19.06.2011

VALGSKOLEN 2

Hei og velkommen til Valgskolen!
Dette er for dere ferske velgere som synes det er vanskelig å forstå alt styret omkring valg og kommunevalg. Dette er "Valg for dummies" om du vil, eller "Valg 101" for å være ordentlig internasjonal, eller rett og slett valgskole som vi har valgt å kalle det. Dette er også for dere litt mer drevne velgere som trenger en liten oppfrisker innen valg og alt omkring det. Hver uke vil Senterpartiet i Eidskog komme ut med minst et innlegg i Valgskolen. I dag er temaet:

"Når, hvor og hvordan foregår valget?"
Det er kommunevalg hvert 4. år og det foregår på år som slutter med et oddetall. For eksempel 2011 eller 2007. Stortingsvalget foregår også vært 4. år, men på år som slutter med partall, som for eksempel 2009. Det er derfor valg annenhvert år i Norge, og da er det kommunevalg og Stortingsvalg annenhver gang. Men vi skal konsentrere oss om kommunevalg her i Valgskolen da det er det det handler om i år!

Når skjer det? 
I Norge er det alltid en mandag (og eventuelt søndag i forkant) i september hvert fjerde år som er dagen for kommunevalg. Den samme datoen gjelder alle kommuner i landet. I år faller denne dagen på
MANDAG 12. SEPTEMBER 
bilde fra www.valg.no
(eventuelt søndag 11. september). Det er kommunestyret i kommunen som velger om det skal være et todagersvalg slik at man kan stemme søndagen før i tillegg. I Eidskog er dette ikke tilfelle. Åpningstidene til valglokalet varierer etter hvor i kommunen du vil avgi din stemme, se lenger ned. Du kan også forhåndsstemme, se lenger ned.

Hvem kan stemme?
- vil ha fylt 18 år innen utgangen av 2011
- er, eller har vært, registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge og ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53
- er innført i manntallet i Eidskog kommune (eller den kommunen du vil stemme i) på valgdagen. Du er manntallsført i den kommunen du var registrert som bosatt (i folkeregisteret!) den 30. juni i 2011!
Manntallet vil være tilgjengelig for gjennomsyn til og med valgdagen (hvor og når opplyses på kommunens hjemmeside).

Hva må jeg ha med?
HUSK legitimasjon! Bilde fra sparebanken-hedmark.no
Du MÅ HA MED DEG LEGITIMASJON i form av bankkort, førerkort eller pass!

Ta også gjerne med valggkortet som har blitt sendt til deg i posten til din folkeregisterregistrerte adresse i forveien av valget (senest i begynnelsen av august). Dette forenkler valgfunksjonærens (den/de som er der for å hjelpe deg og kontrollere stemmingen) arbeid når du skal stemme og det går raskere for deg. Du kan avgi stemme selv om du har mistet eller glemt valgkortet - bare møt opp og valgfunksjonæren hjelper deg!


Ta også med din egen forhåndstatte avgjørelse inn i båsen og stem på det partiet du føler vil gjøre din hjembygd godt! :)

Hvor skal jeg stemme?
Det er flere steder i Eidskog det er mulig å avgi din stemme denne dagen:For de som bor på Åbogen: Bygdehuset på Åbogen. Klokken 14.00-20.00
For de på Matrand: Kirkestua. Klokken 12.00-20.00
Skotterudingene kan stemme på: Rådhuset. Klokken 09.00-21.00
De på Tollefsbøl: Tollefsbøl skole. Klokkan 14.00-20.00
For de som bor på Nevjen og omeng: Nevjen samfunnshus. Klokken 14.00-20.00
Gaustadingene kan stemme på: Magnor skole. Klokken 09.00-21.00
Og Harstad valgkrets kan stemme på: Vestmarka samfunnshus. Klokka 14.00-20.00
Du velger selv HVOR du vil stemme innad i kommunen
Kart over valgstedene, hentet fra eidskog.kommune.no





























Må jeg stemme akkurat denne dagen?
Det er også mulig å forhåndsstemme hvis du ikke har mulighet til å stemme på selve valgdagen. På Eidskog foregår dette på Skotterud bibliotek fra og med onsdag 10. august til og med fredag 9. september, klokken 15.00. Men du kan stemme i hvilken som helst kommune i hele landet uten å være manntallført i den kommunen du fysisk forhåndsstemmer i.
Åpningstider for forhåndsstemming på Eidskog bibliotek:
Mandager, onsdager og fredager: 08.00 – 15.30
Tirsdager 08.00 – 17.00
Torsdager 08.00 – 19.00
Lørdagene 13., 20. og 27.august, samt 3.september 10.00 – 14.00
Du trenger ikke å ha med deg valgkort for å forhåndsstemme, men du må huske legitimasjon!

Hvem kan jeg stemme på i Eidskog?
Det er syv registrerte politiske partier som du kan stemme på i Eidskog (i alfabetisk rekkefølge):
Demokratene i Norge
Det Norske Arbeiderparti
Eidskog Senterparti
Fremskrittspartiet
Høyre
Sosialistisk Venstreparti
Venstre



 
Logoene er hentet hos de ulike partiene sine nettsteder



















Hva, nøyaktig, skal jeg gjøre på valgdagen?
Illustrasjon1. Når du kommer til stemmelokalet skal du henvende deg til valgfunksjonæren og legitimere deg selv, han/hun gir deg en stemmeseddelkonvolutt og forklarer deg hvordan du skal stemme

2. Du blir vist til valgavlukket, små skjermede avlukker som inneholder mange stemmesedler. Noen er blå og noen er hvite. De hvite gjelder kommunevalget, de blå gjelder fylkesvalget. På forsiden er det et felt som skal stemples, inni er det partiets navn og kandidatlisten. Her velger du stemmeseddelen fra det partiet du ønsker å gi din stemme til.
IllustrasjonIllustrasjon
3. Du kan nå gjøre endringer på kandidatlisten om du ønsker det. Det betyr at du kan gi personstemmer på de personene du ønsker skal komme lenger opp på listen og dermed ha større sjanse på å blir valgt inn i kommunestyret. Det gjør du ved å sette et kryss ved personens navn på stemmeseddelen. Du kan avgi personstemme til så mange kandidater du vil.

Du kan også velge å gi personstemme til noen på et annet parti. Da skriver du opp navnet til den/de personen(e) nederst på stemmeseddelen for det partiet som du hovedsakelig stemmer for. OBS! Det betyr at en del av din stemme blir overført til det andre partiet og stemmen du gir til det partiet du har valgt i utgangspunktet blir tilsvarende redusert.

Illustrasjon4. Brett sammen stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut. Slik blir det ikke synlig hvilket parti du har stemt på.

5. Gå til en valgfunksjonær igjen og få stemmeseddelen din stemplet! Dette er viktig!

6. Legg selv din stemmeseddel i den forseglede valgurnen og du er ferdig med ditt valg! Gratulerer med å ta et valg for å gjøre hjembygda di bedre!

Illustrasjon
Illustrasjonsbildene er hentet fra www.regjeringen.no
Kumulert? Uthevet skrift?
Du vil sannsynligvis oppdage at et eller flere navn er uthevet på stemmeseddelen, eller, som vi har nevnt tidligere på bloggen, at de er kumulert. Dette betyr av partiet har valgt å gi de dobbeltstemme for å lettere sikre akkurat disse personene en plass i kommunestyret (da det består av representanter fra alle partiene) og holde akkurat disse personene øverst på listen sin. Senterpartiet i Eidskog har kumulert Knut Gustav Woie og Astrid Bergersen som er nummer 1 og 2 på listen sin. Dette gir de 1/4 av din stemme hvis du stemmer på Senterpartiet i Eidskog (altså 25% av det totale antallet stemmer som partiet får. Får partiet 100 stemmer får Knut Gustav og Astrid Bergersen 25 personstemmer hver). Hvis du i tillegg gir de en personstemme får de 1 1/4 stemme fra deg.

Håper dette gjorde deg litt klokere på hva du faktisk skal gjøre, og når, i valget til høsten! Sett deg inn i kommunepolitikken og kandidatene på lista i din kommune og møt opp med en forhåndsbestemt tanke om hva du skal bruke din stemme på!

Still gjerne spørsmål til oss her i Valgskolen hvis det er noe dere lurer på angående valg og spesielt kommunevalg. Send enten spørsmålet til: senterpartiet-i-eidskog@hotmail.com eller kommenter i feltet under.

Neste gang i Valgskolen: Om organiseringen i kommunepolitikken